Nieuws/Buitenland
1045118
Buitenland

Laatste dagen Europese satelliet

De Europese satelliet GOCE heeft niet lang meer te gaan. Ergens in de komende weken zal de sonde als een gloeiende vuurbal vergaan in de dampkring. Dat heeft de Europese ruimtevaartorganisatie ESA dinsdag laten weten. Wanneer dat precies gebeurt en waar de brokstukken neerkomen, is op dit moment nog niet te voorspellen.

De GOCE vliegt momenteel ruim 200 kilometer boven de aarde. Daar gaat de dampkring langzaam over in het luchtledige. De brandstof houdt de satelliet nog in een veilige baan rond de aarde, maar waarschijnlijk is de brandstof begin volgende week op. Als dat gebeurt, zakt de satelliet langzaam maar zeker weg. Dat duurt 2 tot 3 weken, schat de ESA.

De GOCE werd in 2009 gelanceerd. De satelliet bracht onder meer het zwaartekrachtveld van de aarde in kaart. Het onderzoek moest wetenschappers een beter inzicht geven in de zeespiegelstijging, de loop van oceaanstromen en het ontstaan van aardbevingen en vulkaanuitbarstingen.

Afgedankte satellieten crashen vaker op aarde, meestal in een oceaan, maar in 1977 kwam er een neer in dunbevolkte gebied in Canada en in 1979 in Australië.