Nieuws/Binnenland
1045121
Binnenland

Zwagerman met dood bedreigd

Auteur Joost Zwagerman krijgt doodswensen naar zijn hoofd geslingerd nadat bleek dat hij 60.000 euro subsidie van het Letterenfonds heeft gekregen.

De toekenning van het geld - twee keer een modaal jaarsalaris - wekte de afgelopen week de nodige verbazing. Het studentenblad Propria Cures kwam met het verhaal op de proppen, mede op basis van een jaarverslag van het Letterenfonds.

Meevallertje

Volgens het blad verkocht Zwagerman zijn kapitale pand in het chique Amsterdam-Zuid vorig jaar nog voor 1,2 miljoen euro. De helft daarvan investeerde hij vervolgens in de aankoop van een herenhuis in Haarlem. Ondanks dit ,,meevallertje met vijf nullen" diende Zwagerman toch twee subsidieaanvragen in bij het Letterfonds. Ook zou de vriendin van de schrijver werkzaam zijn bij het fonds dat hem de subsidie toewees.

'Onzin'

"Complete onzin", reageert Zwagerman, die toegeeft dat hij de beurs heeft aangevraagd en ontvangen. "Maar zoiets doe je alleen als je niet van de pen kan leven en dat was dat jaar zo." Het Letterfonds besvestigt dat de auteur afgelopen jaar onder de inkomensgrens van 51.000 euro is gebleven.

Doodsbedreigingen

Tegenover HP/De Tijd vertelt Zwagerman: "’Ik heb de eerste doodsbedreigingen al binnen via telefoon en sms. So much for hysterical Holland. In mijn leven kreeg ik eerder na het presenteren van Zomergasten met Ayaan Hirsi Ali, en na de daaropvolgende moord op Theo van Gogh doodsbedreigingen. Agressie op straat, telefoontjes, en alleen omdat ik die bewuste uitzending presenteerde. En nu dus weer."

De 49-jarige auteur schreef onder meer de boeken Gimmick!, Vals Licht en De buitenvrouw. Ook presenteerde hij twee seizoenen lang Zomergasten en schuift hij regelmatig aan bij De Wereld Draait Door. In 2010 was hij de auteur van het Boekenweekgeschenk.