Nieuws/Binnenland
1045124
Binnenland

Utrechtse kade ingestort

Door de hevige regenval is een deel van een kade in de Utrechtse binnenstad ingestort. Het gaat om de historische kade van de Bemuurde Weerd Oostzijde. De ineenstorting ontstond toen een grote boom door de zompige grond overdwars het water inzakte. De schade is aanzienlijk. Zo is een deel van het voetpad weggeslagen.

De politie heeft het gebied afgezet. Ook verkeersborden en een aanhanger zijn het water ingezakt. Een auto die op de kade stond geparkeerd, bleef ternauwernood gespaard.

Door het instorten van de kade is de brug naar het Nijntje-Pleintje ook instabiel geworden. De brug is afgesloten, net als een deel van het wegdek. Verkeer wordt omgeleid.

Twee bomen die eveneens in het water dreigden te glijden, zijn uit voorzorg omgezaagd. De gemeente  laat dinsdag nog een nooddamwand plaatsen tegen de kademuur van de Bemuurde Weerd Oostzijde.

Een eerste inspectie van kelders van huizen aan de Bemuurde Weerd heeft geen scheuren aan het licht gebracht, zei de woordvoerder dinsdag. Utrecht laat de huizen in de omgeving de komende dagen nader inspecteren, net als alle kademuren in de omgeving. Burgemeester Aleid Wolfsen en wethouder Mirjam de Rijk zijn bij de ingestorte kademuur gaan kijken. Zij noemden het incident ,,heel onverwacht'' en ,,vrij heftig.''

Utrecht is al enkele jaren bezig met het opknappen en restaureren van de werven langs de grachten. Veel werven en kades zijn er net als het wegdek slecht aan toe, omdat ze al heel oud zijn en er grote bomen langs de grachten staan. De boomwortels drukken beton en stenen weg. De gemeente werkt nu aan de Oudegracht en de Nieuwegracht. De Bemuurde Weerd komt nog aan de beurt.

De Bemuurde Weerd ontstond rond 1300 als voorstad van Utrecht, maar ligt ondertussen midden in het centrum van de stad. Omdat Utrecht de grachten zichtbaarder wil maken in de stad, is er in de afgelopen jaren nog in het water van de Bemuurde Weerd gewerkt.