Nieuws/Binnenland
1045130
Binnenland

Agent vaak dik maar niet gestrest

Het zit wel snor met de mentale gesteldheid van de gemiddelde Nederlandse politieagent. Medewerkers van de politie kampen niet vaker met stress, een burnout of gedachten over zelfmoord dan gemiddeld. Dat blijkt uit een groot gezondheidsonderzoek in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Wel is het zo dat veel agenten last hebben van overgewicht en zich vaker ziek melden dan de gemiddelde Nederlander.

Aan het onderzoek deden 3740 agenten mee. Al met al kan worden geconcludeerd dat politiemedewerkers beschikken over een goede psychosociale gezondheid, zo schrijven de onderzoekers. Wel is het zo dat de werkdruk bij de politie hoog is en agenten regelmatig worden geconfronteerd met intimidatie, agressie, geweld en ingrijpende gebeurtenissen. De gemiddelde diender laat zich daar echter niet door uit het veld slaan, want het werk is betekenisvol en spannend. Bovendien hebben agenten veel steun aan elkaar.

Opvallend is wel dat ruim de helft van de ondervraagde dienders met overgewicht te kampt. Ook is het ziekteverzuim bovengemiddeld hoog.