Nieuws/Buitenland
1045132
Buitenland

Assad verschijnt in het openbaar

De Syrische president Bashar al-Assad is dinsdag in Damascus in het openbaar verschenen. Assad ging volgens het staatspersbureau SANA ter gelegenheid van het Offerfeest naar een moskee waar een prominente voorganger, sjeik Mohamed Tawfiq Ramadan al-Bouti, het woord voerde.

Assad was volgens waarnemers naar een moskee gegaan in een wijk waar getrouwen wonen en die niet ver van een basis van de Republikeinse Garde ligt. Deze elite-eenheid geldt als de lijfwacht van de clan van de Assads.

De Syrische president verschijnt zelden in het openbaar. Leden van de oppositie hebben verklaard dat zijn konvooi op de vorige religieuze feestdag, het Eid al-Fitr op 8 augustus, onder vuur is genomen in de hoofdstad. Hij was toen op weg naar een andere moskee. De regering heeft dat tegengesproken.

De burgeroorlog, die nu al 2 jaar duurt, lijkt de president nu wel 'van de straat te houden'. Assad heeft samen met zijn vrouw Asma eerder de indruk gewekt een vooruitstrevend stel te zijn. Ze betrokken een zeer modern appartement in Damascus en gingen uit eten in de stad.

Assad geeft vanuit zijn zwaar bewaakte hoofdkwartieren nog wel interviews. Pas nog grapte hij tegenover journalisten van de Libanese krant al-Akhbar dat hij eigenlijk op de Nobelprijs voor de Vrede had gerekend.