Nieuws/Buitenland
1045133
Buitenland

Naam gezochte man in McCann-zaak genoemd

De Britse politie heeft twee telefoontjes gekregen van mensen die onafhankelijk van elkaar dezelfde naam hebben genoemd van de man die in verband met de verdwijning van Madeleine McCann wordt gezocht. Dat gebeurde na de uitzending van het BBC-programma Crimewatch maandag over de verdwijning, aldus Britse media.

In het programma werden onder andere twee compositiefoto's getoond van de man die 's avonds een kind van Madeleines leeftijd naar het strand droeg. Het programma kreeg een 'overweldigende respons'. Tot het eind van dinsdagmiddag waren bij de politie bijna 1000 reactie binnengekomen, 730 telefoontjes en 212 emails.

In de uitzending zei de politie rekening te houden met een geplande ontvoering. Ook wordt gekeken naar inbraken en nepcollectes in het gebied. De moeder van het meisje, dat 3 jaar oud was toen ze in 2007 uit een vakantiewoning in de Portugese Algarve werd ontvoerd, deed een emotionele oproep aan getuigen om zich te melden. Onder de bellers waren volgens de politie veel mensen die in het Portugese Praia da Luz waren toen Madeleine verdween.

De politie zoekt ook een aantal mannen die getuigen hebben zien rondhangen in de buurt van het appartement van het gezin en die mogelijk het terrein verkenden.

De leider van het Britse onderzoek komt dinsdag naar Nederland om in het programma Opsporing Verzocht de oproep te herhalen. Ook een optreden in een Duits opsporingsprogramma staat deze week in zijn agenda.