Nieuws
1045142
Nieuws

Afscheidsbrief oud-medewerker ArcelorMittal op straat

Hoe dramatisch de nasleep van een reorganisatie kan zijn, komt zelden aan het licht. Het massa-ontslag bij de Belgische vestiging van ArcelorMittal vormde daar vandaag een uitzondering op. Alain Vigneron, 45 jaar en werkzaam op de walsafdeling van de fabriek in Luik, verhing zich afgelopen zaterdag. Twee jaar geleden kondigde ArcelorMittal een grootscheepse reorganisatie aan - precies op zijn afdeling.

De Waalse publieke omroep RTBF citeert uitgebreid uit Vignerons afscheidsbrief, die op eigen uitdrukkelijk verzoek ook werd voorgelezen tijdens  zijn uitvaart.

"Meneer Mittal heeft me alles afgenomen", verklaart Vigneron zijn besluit. "Mijn trots, mijn beschaving en mijn vermogen om voor mijn familie te vechten. Mijn vrouw en mijn dochtertje hebben geleden, omdat ik voor meneer Mittal moest werken."

"Hoeveel families gaat die man nog verwoesten?", spuwt de oud-metaalwerker zijn gal. "Ik ben die hele meneer Mittal, die miljardair, spuug- en spuugzat. Ik werk me al 31 jaar het schompus om brood op de plank te krijgen, en dan ineens neemt hij mij mijn werk af. Beste regering, wanneer gaat u al die banen redden?"

Vingeron werkte sinds zijn veertiende voor ArcelorMittal. De directie van het bedrijf betreurt de zelfmoord van Vigneron. Al eerder zou hem psychische hulp zijn aangeboden. De directeur van de Luikse fabriek biedt de familie 'alle nodige hulp' aan.