Nieuws/Binnenland
1045145
Binnenland

Gesteggel over mogelijke deal Sensire

Thuiszorgorganisatie Sensire en vakbond Abvakabo FNV zijn een nieuwe ronde ingegaan in de ruzie over het al dan niet terechte ontslag van 1100 werknemers. Dinsdag kwam het bericht naar buiten dat negen gemeenten uit de Achterhoek in juni vorig jaar een deal hebben gesloten met Sensire.

Dat staat in een brief van bestuursvoorzitter Maarten van Rixtel van Sensire, waar de Volkskrant en het multimediale platform voor onderzoeksjournalistiek Follow the Money over schrijven. De gemeenten stemden volgens de brief uit november vorig jaar in met een constructie waarmee de thuiszorgorganisatie uit de Achterhoek al haar thuishulpen kon ontslaan en daarna voor minder geld weer kon aannemen. Die brief is gericht aan de gemeente Oude IJsselstreek. Van Rixtel schrijft daarin dat Sensire en de gemeenten afspraken hebben gemaakt over onder meer „een mix van alfahulp en zorg in natura.” Sensire probeerde zo geld te verdienen. Alfahulpen werken namelijk tegen een lager tarief.

Sensire noemde de berichten in een reactie „meer van hetzelfde”. In een korte reactie schrijft de organisatie dat het verhaal over een mogelijke deal vorige maand „al uitgebreid door Abvakabo en SP in het kader van hun strijd tegen Sensire is verkondigd”. De organisatie laat echter in het midden of de gemaakte reconstructie van de Volkskrant en Follow the Money klopt.

De gemeenten uit de Achterhoek laten in een gezamenlijke reactie weten dat er van een deal geen sprake is. „We benadrukken dat de problematiek inderdaad besproken is, maar dat er nadrukkelijk geen afspraken zijn gemaakt. Er is dus zeker geen sprake van dat gemeenten instemden met een 'truc' om thuiszorg goedkoper te maken.”

Sensire en de vakbond liggen al tijden met elkaar in de clinch. Sensire wil 800 vaste medewerkers en 300 tijdelijke thuishulpen ontslaan omdat niet zeker is hoe nieuwe contracten met diverse gemeenten eruit gaan zien. Het UWV verleende vergunning voor de ontslagen. De thuishulpen en Abvakabo FNV vinden dat voorbarig en zijn er woedend over, de afgelopen maanden zijn er meerdere acties tegen de ontslagen geweest. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken heeft eerder al aangegeven deze maand met een reconstructie te komen van de gang van zaken rondom de thuiszorgorganisatie.