Nieuws
1045154
Nieuws

Huurders en kopers duurder uit

Zowel het kopen als huren van een huis is tussen 2009 en 2012 duurder geworden. Huurders zijn gemiddeld 2,3 procentpunt duurder uit, kopers moeten maandelijks 1,1 procentpunt van hun netto inkomen meer neerleggen voor hun woning. De stijging is vooral toe te schrijven aan de dalende inkomens van zowel woninghuurders als -eigenaren. Dat blijkt uit het rapport WoOn 2012, uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Huurders gaven in 2012 gemiddeld 597 euro per maand uit aan wonen, oftewel 36,4 procent van hun netto inkomen. Drie jaar eerder was dat 34,1 procent, omgerekend maandelijks 587 euro.

Kopers spendeerden maandelijks gemiddeld 792 euro aan hun totale woonuitgaven (25,3 procent van hun netto inkomen. Dat is gemiddeld 11 euro meer dan drie jaar eerder. Toen gaven woningeigenaren gemiddeld 781 euro per maand uit aan hun totale woonlasten, omgerekend 24,2 procent van hun inkomen.

Bij beide groepen zijn niet alleen de huur- of hypotheeklasten meegeteld, maar ook bijvoorbeeld de kosten van energie.

Inkomen gedaald

De woonquote is dus voor zowel huurders als kopers gestegen: mensen geven een groter deel van hun netto besteedbaar inkomen uit aan woonlasten. Wonen is op zichzelf niet duurder geworden, maar de inkomens van Nederlanders zijn gemiddeld gedaald.

Probleem met het vergelijken is dat huurders die veel verdienen een huis gaan kopen, het zogenoemde doorstromingseffect. Het gemiddelde inkomen van huurders is hierdoor lager. Sowieso is het lastig kopers en huurders te vergelijken, schrijven de onderzoekers. Zo worden bij de woonlasten van een koopwoning ook aflossingen meegenomen. Dat zijn echter niet alleen lasten, maar ook een vorm van vermogensopbouw.

Verschillen

Daarbij zitten er grote verschillen in de uitgaven die woningbezitters en huurders hebben. Zo hebben bijna 600.000 kopers geen hypotheek meer en betalen 250.000 woningbezitters minder dan 250 euro per maand aan hypotheek. Dat vertekent het beeld, schrijven de onderzoekers.

Onder water

Het rapport geeft ook een indicatie hoeveel huizen een hypotheek hebben die hoger is dan de waarde van hun woning. Ongeveer 600.000 huizen staan onder water, maar een deel van de eigenaren heeft wel genoeg vermogen om deze schuld te vereffenen.

 

 

Hypotheeksite

Alles over aflossen, hypotheekrenteaftrek, een woning kopen en de laatste ontwikkelingen op de huizenmarkt leest u hier op de hypotheeksite van OverGeld.nl.