Nieuws/Binnenland
1045155
Binnenland

Voedselakkoord

Eens in de anderhalf jaar organiseert FoodReflection een conventie voor leidinggevenden in de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie. Vorige maand kwamen in alle beslotenheid de smaakmakers bijeen voor een intensieve bijeenkomst van 24 uur. Het thema was een ’wenkend perspectief’ rondom duurzaamheid en gezondheid. Meer dan één miljard mensen heeft momenteel geen toegang tot voldoende voedsel, terwijl de wereldbevolking in 2050 tot 9 miljard zal zijn gegroeid.

De voordrachten en discussies gingen ook over andere belangrijke vraagstukken als: hoe pakken we de toenemende ondervoeding en obesitas aan en: wat zijn nieuwe methoden om meer duurzame landbouwproductiesystemen te ontwikkelen?

Zonder de vertrouwelijkheid van de bijeenkomst te beschamen, wil ik toch een paar opmerkelijke zaken die ik daar heb geleerd, publiek maken.

Wubbo Ockels, astronaut, strijder voor een betere wereld en naar eigen zeggen „sinds kort ook een kankerlijer”, maakte het publiek duidelijk dat inmiddels uit onderzoek is gebleken dat meer dan 30 procent van de kankers het resultaat van verkeerde voeding is.

Rob Baan, tuinder en eveneens strijder voor een gezondere wereld, deed daar een schepje bovenop. Volgens hem kan dat percentage tot 50 procent worden opgevoerd.

Terloops bleek dat in de opleiding geneeskunde slechts zeven uur voor het onderwerp gezonde voeding is ingeruimd. De bijeenkomst met al z’n inspiratie en goede wil van de aanwezigen leidde tot een cocktail die resulteerde in de belofte om gezamenlijk aan een ‘Nationaal Voedselakkoord’ te werken.