Nieuws
1045160
Nieuws

Artsen willen helderheid over onderzoek IGZ

De huisartsenvereniging LHV wil openheid van zaken over het op non-actief stellen van een huisarts uit Tuitjenhorn begin deze maand. Dat deed de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) naar aanleiding van vragen rond een euthanasie die hij had uitgevoerd. Bij het Openbaar Ministerie liep een strafrechterlijk onderzoek naar zijn handelen. Niet lang nadat hij op non-actief gesteld werd, pleegde hij zelfmoord.

De LHV wil van de inspectie heldere communicatie, omdat ze het belangrijk vindt dat huisartsen duidelijkheid hebben over de werkwijze en afwegingen van de inspectie in euthanasiegevallen. Artsenorganisatie KNMG stelt dat deze zaak tot veel vragen en onrust heeft geleid rond euthanasie en palliatieve sedatie. De LHV en KNMG dringen er bij de inspectie op aan dat ze het onderzoek naar de euthanasie voortzetten en daar zo snel mogelijk over communiceren.

Een woordvoerder van de IGZ zei dinsdag dat de inspectie nog aan het beoordelen is hoe het nu verder moet en of ze verder gaat met het onderzoek.