Nieuws
1045181
Nieuws

Facebook koopt datacompressiebedrijf

Facebook heeft het Israëlische bedrijf Onavo, gespecialiseerd in efficiënt gebruik van mobiele data, overgenomen. Datacompressie is de sleutel tot het succes van het door Facebook gelanceerde initiatief om het deel van de wereldbevolking dat nog geen toegang heeft tot internet dit te verschaffen via goedkope dataverbindingen.

De mobiele apps van Onavo helpen gebruikers om hun telefoonkosten te verlagen door efficiënter gebruik van data.

“We verwachten Onavo's datacompressietechnologie een centrale rol gaat spelen in onze missie om meer mensen te verbinden met het internet, en hun analytische tools zullen ons helpen om betere, meer efficiënte mobiele producten te bieden," zo laat een woordvoerster van Facebook weten aan Reuters.

Volgens een bericht op de Israelische website Calcalist betaalt Facebook tussen de $150 million en $200 million voor het bedrijf. Daarmee is het één van de grootste overnames van het sociale netwerk. Vorig jaar nam Facebook fotodienst Instagram over voor $1 miljard.

Gebruikers van de gratis iOS en Android apps van Onova hoeven niet te vrezen voor het voortbestaan van de hulpprogramma´s. “Na het sluiten van de transactie, zijn we voornemens om de mobiele productiviteitsapps van Onova te laten draaien onder een eigen merk”, zo staat op het bedrijfsblog van Onova. “Zoals altijd blijven we ons inzetten voor de privacy van de gebruikers van onze apps, en die inzet blijft onveranderd.”

Afgelopen augustus lanceerde Facebook samen met grote producenten van telecomapparatuur als Samsung, Ericsson en Nokia de organisatie Internet.org. Zij willen er voor zorgen dat meer mensen toegang krijgen tot internet door toegang goedkoper te maken in opkomende landen en dataverkeer efficiënter te maken