Nieuws/Binnenland
1045207
Binnenland

Mededader zuurmoorden dood

Een van de veroordeelde daders van de geruchtmakende Limburgse zuurmoorden is overleden. Ron van K. werd afgelopen zondag dood gevonden in zijn woning het Belgisch-Limburgse Dilsen-Stokkem. Dat maakte zijn advocaat Wouter Smeets dinsdag bekend naar aanleiding van berichtgeving in Limburgse media.

Over de omstandigheden waaronder Van K. om het leven kwam, is nog niets bekend.

De zaak draait om de moord op de Irakezen Mouhammed Al Jader en Alan Gergeri. De lichamen van de mannen werden later opgelost in een mengsel van zoutzuur en zwavelzuur.

De 54-jarige Ron van K. kreeg een celstraf van 30 maanden omdat hij heeft geholpen bij het wegwerken van de lichamen van de slachtoffers. Hij was de huisvriend van een gezin, bestaande uit vader, moeder, dochter en twee zoons, uit de buurt van Sittard. Hij legde een groot aantal uiterst belastende verklaringen af over de familieleden.

De moeder kreeg 15 jaar voor de moord op Mouhammed al Jader. Zij heeft bekend de man op 6 augustus 2011 te hebben doodgeschoten. Het lichaam van Al Jader werd later opgelost in zoutzuur. Deze man werd volgens justitie om een zakelijk conflict vermoord. Een van de zoons moet 13 jaar de gevangenis in voor het doden van Alan Gergeri. De zoon heeft bekend dat hij hem in 2009 heeft gedood door zijn keel door te snijden en hem met een pikhouweel te bewerken, omdat hij de zoon zou hebben misbruikt. Ook dit lichaam werd in zuur opgelost en door het riool gespoeld.

Justitie had ook forse straffen geëist tegen vader Hub L. en dochter Rachelle (respectievelijk 18 en 8 jaar cel), maar zij werden vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Het OM gaat tegen deze vrijspraken in beroep.

Van K. was pas ruim een week op vrije voeten, nadat hij het grootste gedeelte van zijn straf al in voorarrest had uitgezeten.  Een lijkschouwing moet de komende dagen meer duidelijkheid verschaffen over de doodoorzaak.