Nieuws/Binnenland
1045212
Binnenland

Veolia verliest zaak over risico studenten-ov

Busbedrijf Veolia heeft een kort geding over de financiële risico's door onzekerheid over de studentenkaart bij de aanbesteding van het busvervoer in Noord-Brabant dinsdag verloren. De rechter in Den Bosch erkent dat er risico's zijn voor de inschrijvers, maar zegt dat de provincie geen regels heeft geschonden en dat het probleem voor iedereen hetzelfde is.

„Aan deze aanbesteding zitten haken en ogen, maar dat betekent nog niet dat ik hem kan afblazen of stopzetten”, aldus de rechter dinsdag. Geïnteresseerde partijen moeten uiterlijk 23 oktober een bod uitbrengen.

Door Haagse bezuinigingen dreigt de studentenkaart te worden afgeschaft. Veolia zegt dat de afschaffing een onbeheersbaar miljoenenrisico is en spande de rechtszaak aan omdat daarom geen zinnig bod is uit te brengen op het busvervoer in Brabant. De provincie heeft de geïnteresseerde busbedrijven voorgesteld om in onderhandeling te gaan zodra er meer duidelijk is over de toekomst van de studentenkaart.

Veolia verzorgt op dit moment het busvervoer in West-Brabant. Directeur Manu Lageirse was na afloop wel blij met de erkenning door de rechter. Veolia is volgens hem nog steeds van plan om in te schrijven. „Het wordt spannend wie er in welke vorm gaan meedoen.”

De zaak werd dinsdag met belangstelling gevolgd door andere vervoerders, zoals Syntus en Arriva.