Nieuws/Binnenland
1045217
Binnenland

Curator: vlees Willy Selten kan verkocht

Curator Jaap van der Meer zegt dat er niks mis is met 2 miljoen kilo vlees van de verdachte groothandel Willy Selten waar de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) beslag op heeft gelegd. Hij stapt daarom naar de rechter als de NVWA niet vlot toestaat om het vlees alsnog te mogen verkopen. De curator schrijft dat dinsdag in zijn tweede verslag over het faillissement van de vleesgroothandel uit Oss.

De NVWA legde beslag omdat de herkomst van het vlees onduidelijk is. „De voorraad komt van EU-erkende bedrijven”, concludeert de curator op basis van onderzoek in de administratie van Willy Selten. Hij belooft dat het vlees van het ene paard met een verhoogd gehalte van de verboden pijnstiller fenylbutazon absoluut niet in de handel zal worden gebracht.

De NVWA meent dat de curator nog steeds de herkomst van het vlees niet heeft aangetoond. „Ons standpunt is ongewijzigd”, reageerde een woordvoerder dinsdag.

De voorraad vlees van Willy Selten ligt al maanden te wachten in vier vrieshuizen. De verkoop kan tot 6 miljoen euro opleveren, schatte de curator eerder. De opbrengst komt vermoedelijk vrijwel helemaal ten goede aan schuldeiser Rabobank. De bank zegt nog 5 miljoen euro tegoed te hebben. In totaal hebben zich tot dusver 79 schuldeisers gemeld die een totaalbedrag van 11 miljoen euro claimen.

Adviseur Frank Peters van Willy Selten liet in een reactie weten dat de curator bevestigt wat hij altijd heeft gezegd. „Wij waren al overtuigd dat het zo was.”

Peters meent dat de NVWA destijds in paniek heeft gereageerd vanwege het Europese paardenvleesschandaal en druk uit de markt.

Vleesgroothandel Willy Selten en twee directeuren worden verdacht van fraude omdat er 300.000 kilo paardenvlees met rundvlees zou zijn gemengd en zijn verkocht als puur rundvlees. Het OM zei dinsdag dat het strafrechtelijk onderzoek de afronding nadert.