Nieuws/Binnenland
1045219
Binnenland

Evenement

Racen met stront aan boord

In Workum start dit weekend de nationaal beroemde en loodzware Strontrace. Er hebben zich negentien schepen aangemeld. Sinds decennia waren dat er niet zoveel. Tegelijkertijd zijn er in Workum ook nong twee andere zeilwedstrijden.

De Strontrace werd in 1974 voor het eerst gevaren met traditionele vrachtschepen en is een nabootsing van de handel met koemest van Friesland naar de Bollenstreek in Zuid-Holland. Ieder deelnemend schip heeft vijf zakken gedroogde koeienmest aan boord. Alles gaat op zeil- en spierkracht. Dat betekent dat de schepen met de hand door de oude kanalen moeten worden gejaagd of geboomd. De loodzware race gaat van Workum naar Warmond en weer terug.

Zuiderzeesteden

Op het IJsselmeer strijden nog meer tradtionele vrachtschepen om de eerste prijs in het Beurtveer, een tweede zeilrace. Deze race bootst het personenvervoer tussen de oude Zuiderzeesteden na. Kleine havens moeten door de grote zeilschepen onder zeil worden bezocht, waardoor er spannende situaties ontstaan.

Grootste vangst

Dichterbij In Workum wedijveren verder oude houten visserboten om de grootste vangst. Dit is het derde evenement. Gezamenlijk eren de drie wedstrijden de zeilende schippersambacht. Dit jubileum jaar zijn er maar liefst 60 inschrijvingen. Het is voor het eerst dat de Strontrace met negentien deelnemende boten meer deelnemers heeft dan het Beurtveer, die heeft er achttien. Meer informatie op www.zeilvracht.nl en www.strontraceworkum.nl