Nieuws/Binnenland
1045223
Binnenland

Bietentocht

Trekpaarden jagen meer dan 25 traditionele zeilvrachtschepen

De beroemde Bietentocht wordt dit jaar voor de vijftiende keer gezeild. Het is een  vierdaagse zeiltocht die van 21 tot en met 24 oktober voor de vijftiende keer gezeild wordt door meer dan 25 traditionele platbodems.

Met de Bietentocht willen de organisatoren de geschiedenis van de Zeeuwse bietenvaart, de beurtvaart, in ere houden. De tocht voert vanuit Zierikzee via Colijnsplaat om de bieten op te halen, langs Goes, Benedensas en heeft als eindbestemming op 24 oktober, Willemstad.

Steile banken

De beurtvaart werd vroeger gevaren met traditionele zeilvrachtschepen. Tot ver in de twintigste eeuw werd er, via deze beurtvaart, veel vracht vervoerd, waaronder suikerbieten. Een adequate motor was niet aanwezig en veel manoeuvres moesten dus ook onder zeil uitgevoerd worden. Veel beurtvaart schippers durfden niet in de Zeeuwse en Zuid Hollandse delta te varen. De wateren waren berucht om hun sterke stromingen, steile banken, getijden en de kleine haventjes, waar het moeilijk manoeuvreren was.

Klassering

Tijdens de Bietentocht moeten de deelnemers deze manier van zeilen ook zo veel als mogelijk toepassen. Ook de kleding van de bemanning en de aankleding van het schip dienen met deze periode in overeenstemming te zijn. Hoe meer de deelnemers de traditie van de beurtvaart benaderen, des te hoger zal hun klassering zijn op 24 oktober in Willemstad.

Vissershaven

Op maandag 21 oktober halen de deelnemers de suikerbieten op in de vissershaven van Colijnsplaat en zeilen weer terug naar Zierikzee. Op de kade van Colijnsplaat laden zij symbolisch een hoeveelheid suikerbieten, die zij de gehele tocht meenemen. Zie verder de informatie op de site van de organisatoren.