Nieuws/Buitenland
1045224
Buitenland

AnsaldoBreda: Belgen voeren moddercampagne

De fabrikant van de Belgisch-Nederlandse hogesnelheidtrein Fyra, AnsaldoBreda, beschuldigt de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS van een moddercampagne. De NMBS zou de conclusies van een deskundigenrapport over de toestand van de Fyra verkeerd hebben voorgesteld.

De moddercampagne heeft AnsaldoBreda ernstige reputatieschade toegebracht, aldus het Italiaanse bedrijf dinsdag in een persbericht. AnsaldoBreda verzekert dat het alle noodzakelijke acties zal ondernemen om schadevergoeding te krijgen. De Italianen liggen zowel met de Belgen als de Nederlandse Spoorwegen (NS) in de clinch over de Fyra, die in januari na ruim 1 maand buiten gebruik werd gesteld wegens allerlei gebreken.

AnsaldoBreda heeft het over het rapport van het Britse technische bureau Mott MacDonald, een van de rapporten waarop de NMBS en de NS zich baseerden om hun Fyra-contracten te verbreken. Volgens de Fyra-bouwer heeft de NMBS een „grondig gewijzigde versie” van het rapport vrijgegeven, die zo „een bron was van enorme schade aan de reputatie en het prestige” van AnsaldoBreda.

De NMBS benadrukt dat de beslissing om het Fyra-contract te annuleren niet alleen werd genomen op basis van het aangehaalde rapport.