Nieuws
1045241
Nieuws

7 tips voor de rommelmarktverkoper

Afgedankte spullen weggooien is zonde. Huur een kraampje op een rommelmarkt en er valt vaak nog aardig wat geld aan te verdienen. Maar hoe brengt u die spullen op de juiste manier aan de man? OverGeld zet zeven tips op een rijtje.

1 De juiste plek

Als de mogelijkheid er is, kies dan zelf een plek uit. Ga voor een kraam of kleed waar veel mensen langslopen. Veel doorgewinterde verkopers zweren bij hoekjes; de bezoekers komen dan van alle kanten.

2 Etaleren

Zorg dat u ruim op tijd aanwezig bent, zodat u uw koopwaar op een praktische en originele manier kunt presenteren. Veel verkopers gooien alle spullen op één hoop, maar het is voor de bezoekers aantrekkelijker als alles gesorteerd is (kleding bij kleding en servies bij servies). Pronkstukken krijgen een plek waar ze extra opvallen. Hang de mooiste kledingstukken bijvoorbeeld aan een waslijn. En creëer op tafel of op het kleed een paar verhogingen voor bijzondere voorwerpen. Nog prettiger voor de bezoekers is het als alle kledingstukken aan een rek hangen. Dit oogt ook nog eens een stuk professioneler.

3 Bruikbare spullen

Neem alleen spullen mee die nog in goede staat zijn en maak alles schoon. Niemand zit te wachten op een gekreukte blouse of een theekopje met een barst. Houd waardevolle items het liefst binnen handbereik. Vooraan kunnen ze makkelijker gestolen worden of stukvallen.

4 Reclame

 

Op rommelmarkten wordt weinig gebruikgemaakt van reclameborden, terwijl dit juist een goede manier is om aandacht te trekken. Ga voor mooi uitziende borden met korte en pakkende teksten en wees niet bang om grapjes te maken (zie foto). Bent u zelf niet zo creatief, schakel dan de hulp in van iemand uit uw omgeving. Check altijd of er geen spelfouten op staan.

5 Uitdelen

Snoepjes uitdelen of ballonnen opblazen voor kinderen is een prima manier om klanten te lokken en een gezellige sfeer te creëren. En vergeet niet dat bezoekers die iets kopen een plastic tasje erg op prijs stellen.

6 Prijzen

Prijsjes op artikelen plakken is niet nodig. Bezoekers die ergens in zijn geïnteresseerd, vragen er vanzelf naar. Denk er van tevoren goed over na en ga altijd een paar euro boven uw vastgestelde bedrag zitten. Uiteraard zal iedereen proberen af te dingen. Onderhandelen hoort erbij, al lopen er altijd verzamelaars rond die in geen enkele truc trappen.

7 Frisse uitstraling

Mensen die struinen op een rommelmarkt hebben niet alleen maar oog voor de spullen die liggen uitgestald. Ze letten ook op de persoon achter de kraam. Ziet de verkoper er vriendelijk en verzorgd uit? Wat voor kleding heeft hij of zij aan en sluit dat aan op mijn smaak? Werp voor vertrek een kritische blik in de spiegel en ga op de rommelmarkt niet verveeld op een klapstoel zitten. Een enthousiaste en actieve houding werkt aanstekelijk, waardoor mensen eerder een kijkje zullen nemen bij uw koopwaar. Laat ze wel rustig zoeken en duik er niet meteen bovenop.

Staat u regelmatig op rommelmarkten en heeft u een goede tip? Laat hieronder een reactie achter.