Nieuws/Binnenland
1045252
Binnenland

Delen Lancaster geborgen in Zelhem

De bommenwerper die in september 1944 bij boerderij De Gasthuisplaats bij het Achterhoekse Zelhem neerstortte, is met zekerheid een toestel van het type Lancaster. Dat heeft bergingsofficier Arie Kappert van het ministerie van Defensie dinsdag gezegd. Er is nu een week gegraven in het weiland waar het vliegtuig neerstortte.

Kappert zei goede hoop te hebben dat ze bij het vervolg van de opgravingen het bewijs vinden dat het om de ED 470 gaat. In dat toestel verongelukten zeven bemanningsleden. Hun nabestaanden hebben nooit zekerheid over hun lot gekregen.

Tot dinsdag zijn stukken landingsgestel, de helft van het Rolls Royce-motorblok, een deel van een nooduitgang en bomresten opgegraven. Ook is een Browning-mitrailleur gevonden, een van de acht die in het vliegtuig moeten zitten.

Uit de bomresten kan volgens Kappert worden afgeleid dat het toestel 14 duizendponders aan boord had. Mogelijk is een deel daarvan niet ontploft toen het toestel crashte. Circa een derde van de krater die door de crash werd geslagen, is nu tot een diepte van 5 meter onderzocht. De bergers zoeken onder meer naar een nummerplaatje van het motorblok. Daarmee kan zekerheid over het toestel worden verkregen.

Menselijke resten zijn nog niet aangetroffen.