Nieuws/Buitenland
1045257
Buitenland

Optimisme over kernprogramma Iran

De toon lijkt goed bij de onderhandelingen tussen zes wereldmachten en Iran, die dinsdag in Genève zijn begonnen. Een woordvoerder van EU-buitenlandchef Catherine Ashton, die de onderhandelingen voorzit, sprak over „voorzichtig optimisme”.

De Iraanse onderminister van Buitenlandse Zaken, Abbas Araqchi, zei dat de gespreksgenoten een „goede” eerste reactie hadden op de voorstellen die Teheran heeft gedaan om een uitweg te vinden uit het slepende conflict over het kernprogramma van het islamitische land.

Iran opende de onderhandelingen met een PowerPointpresentatie over zijn voorstellen, waarover geen details zijn bekendgemaakt.

De Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland hebben in Zwitserland 2 dagen de tijd om Iran ervan te overtuigen dat het land zijn nucleaire ambities moet bijstellen, in ruil voor verlichting van de economische sancties.

De verkiezing van de gematigde president Hassan Rohani in juni heeft de hoop doen oplaaien dat een oplossing mogelijk is, ook omdat Iran steeds zwaarder te lijden heeft onder de sancties.