Nieuws/Binnenland
1045258
Binnenland

Schipholwerkers runnen drugslijn

Een omvangrijke, vuurwapengevaarlijke cokesmokkelbende is opgerold met de arrestatie door de Koninklijke Marechaussee van vijftien zware criminelen met de Nederlandse, Turkse en Colombiaanse nationaliteit.

Tientallen kilo’s cocaïne smokkelde de bende via passagiersvliegtuigen op Schiphol, aldus de marechaussee, die de bende tien maanden lang onderzocht. Een aantal arrestanten geldt als vuurwapengevaarlijk en werd de afgelopen dagen aangehouden door de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten, een zwaarbewapend speciaal arrestatieteam van de marechaussee.

Vrije toegang smokkelaars

Onder de verdachten van de cokesmokkel zitten zeven medewerkers van één bedrijf op Schiphol. Zij waren loopjongens voor de Turks-Colombiaanse drugslords. Deze Schipholwerkers, die vrijelijk toegang hadden tot passagiersvliegtuigen en rondliepen tussen de gelande toestellen, moesten de drugspakketten van boord halen.

De pakketten zaten op de gekste plekken verstopt. Volgens de marechaussee telt een gemiddeld passagiersvliegtuig duizend verstopplaatsen, waar drugsbendes handig gebruik van maken. De meeste verdachten waren woonachtig rondom Schiphol. De drugstransporten kwamen uit verschillende landen.

Krenten in pap

Bij huiszoekingen zijn vuurwapens en grote hoeveelheden drugs en geld gevonden. Recherchechef Roy Regterschot, verantwoordelijk bij de KMar voor de bestrijding van criminaliteit op alle luchthavens in ons land, is blij met de arrestatiegolf: „Het gaat ons er niet om kilo’s drugs te onderscheppen. Duizend kilo pakken zonder verdachten zegt me niets. Ik rol liever een goed georganiseerde bende compleet op, ook al leggen we daarbij slechts beslag op zes kilo. Deze aanpak werpt zijn vruchten af. In recente onderzoeken werden niet alleen de koeriers opgepakt, maar ook de organisatie erachter. We pakken regelmatig opdrachtgevers, dat zijn de krenten in de pap.”

Regterschot doelt op drugscriminelen, die tien, vijftien koeriers gelijktijdig op pad hebben over de hele wereld met cocaïne. „Dat zijn de echte criminelen, niet de koeriers die het doen uit armoede. Dat zijn halve slachtoffers.”