Nieuws
1045263
Nieuws

Shell's Voser baalt van schaliegas VS

Terwijl het kabinet dubt over proefboringen naar schaliegas in Nederland, noemt vertrekkend Shell-topman Peter Vosser de exploratie van Amerikaans schaliegas een grote fout. Shell heeft zeker 24 miljard dollar geïnvesteerd in de exploratie van zogenoemde 'onconventionele' olie- en gasbronnen, maar de investering heeft tot nu weinig opgeleverd. ,,De onconventionele bronnen hebben niet opgebracht wat gepland was'', aldus Voser zondag in een interview met de krant Financial Times.

De oliemaatschappij kondigde afgelopen augustus een afschrijving aan van 2,1 miljard dollar op de activiteiten in de VS en kondigde aan de Amerikaanse schaliegas-portefeuille te gaan herzien. Volgens Voser moeten deze activiteiten de komende ,,2, 3, of 4 jaar'' op de rails worden gezet.

Te veel optimisme

De bestuurder waarschuwde ook voor te veel optimisme over de exploratie van schaliegas elders in de wereld. Het idee dat omvang van de vondsten in de VS ook elders geëvenaard kunnen worden noemde Voser ,,een hype''. In China heeft Shell wel 22 bronnen geboord, maar de uitkomsten daarvan zijn nog onzeker. De kosten van de exploratie in China zijn volgens Voser hoger dan in de VS.

Verder zei Voser dat de problemen in Alaska voor hem ,,een grote persoonlijke teleurstelling'' waren. Shell heeft daar de afgelopen jaren veel problemen ondervonden met de techniek en met milieu- en andere regelgeving. Volgens de topman is het onzeker of er ,,in 2014 of 2015'' nog in het probleemgebied in Alaska zal worden gewerkt.

Voser vertrekt aan het einde van dit jaar als topman van Shell. Hij wordt opgevolgd door Ben van Beurden, die verantwoordelijk was voor de divisie Downstream (raffinage en verkoop).