Nieuws/Buitenland
1045297
Buitenland

Amnesty: onderzoek dood 950 gevangenen

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International wil dat er een onderzoek komt naar de dood van mogelijk 950 gevangenen van de islamitische terreurgroep Boko Haram in Nigeria. Zij zouden in de eerste helft van dit jaar in militaire gevangenschap in het Afrikaanse land zijn gestorven, zegt Amnesty dinsdag op gezag van voormalig gevangenen.

„Bijna dagelijks stierven mensen in de centra door verhongering, verstikking of andere verwondingen door overbevolking. Sommigen werden ernstig mishandeld en stierven uiteindelijk door een gebrek aan medische zorg. Anderen werden tijdens een verhoor in het been geschoten, kregen geen medische zorg en bloedden dood.”

Amnesty vermoedt dat gevangenen ook standrechtelijk werden geëxecuteerd. Gevangenen werden uit hun cel gehaald met het dreigement dat ze doodgeschoten zouden worden en keerden niet meer terug.

Boko Haram is een islamitische sekte die in Nigeria streeft naar de strikte toepassing van de sharia. De groepering vergelijkt zichzelf met de Taliban in Afghanistan en is verantwoordelijk voor duizenden doden.