Nieuws/Binnenland
1045301
Binnenland

Supernat weekeinde:  check de bilgepomp

De ergste regenval van de herfst tot dusver heeft gisteren vooral in delen van Zuid-Holland en Utrecht voor overlast gezorgd. Zo liepen afgelopen weekeinde in Vinkeveen sommige steigers onder die normaal ruim boven het wateroppervlak liggen. Wat is de impact voor de watersporter?

Watersporters die hun vaartuigen de afgelopen weken te strak aan de kant of in de box hebben gelegd, lopen de kans dat hun boot nu aan snaarstrakke landvasten ligt. In theorie is het zelfs mogelijk dat de boot half onder water wordt getrokken. De gemalen in Nederland maken ondertussen overuren. 

Bilgepomp

Een groter risico vormt de automatische bilgepomp onder in veel open boten. Het gaat dan om boten  die niet zijn bedekt met een kap en geen zelflozers hebben, zoals sommige sloepen en consoleboten. Ze hebben een bilgepomp die op de accu loopt en die wordt geactiveerd door een vlotter. Door de overvloedige waterstroom wordt de vlotter veel geactiveerd en daardoor kan de accu leeg raken. Ook is het mogelijk dat de vlotter blijft hangen, waardoor de pomp droog blijft draaien en de accu uiteindelijk ook het loodje legt. Zodat een volgende regenbui de boot doet zinken.

Zelflozers verstopt

Het heeft het afgelopen weekeinde niet alleen uitzonderlijk hard geregend, maar het heeft ook erg hard gewaaid. Bladeren vlogen in het rond en die  hebben samen met de regen gelegenheid gehad zich in uw boot op te hopen. Daardoor kunnen de zelflozers zijn verstopt, waardoor de boot geleidelijk volloopt als er straks nog meer regen valt. Het advies: ga even bij uw boot kijken. Of bel in ieder geval uw havenmeester.