Nieuws/Binnenland
1045303
Binnenland

'Schultz aansprakelijk gezondheidsschade'

Minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) is persoonlijk aansprakelijk voor de gezondheidsschade van inwoners van de Rotterdamse wijk Overschie. Dat stelt Arno Bonte, fractievoorzitter van GroenLinks Rotterdam, dinsdag.

In 2012 ging de snelheid op de A13 omhoog van 80 naar 100 kilometer per uur. GroenLinks constateerde eerder uit eigen metingen dat de luchtvervuiling anderhalf keer zo groot is als toegestaan. De Dienst Centraal Milieubeheer Rijnmond stelde in een eerder verschenen rapport dat de uitstoot van stikstofdioxide 2,5 keer zo hard is gestegen als was voorzien in de berekeningen van Schultz.

Bonte wil dat de minister de maximumsnelheid op de snelweg snel weer verlaagt naar 80 kilometer per uur. „De minister mag de bewoners van Overschie niet langer negeren.”

Stientje van Veldhoven van D66 in de Tweede Kamer wil een gesprek voor Rotterdam met de minister: „D66 heeft al vaker bepleit dat steden en bewoners een stem moeten krijgen bij het bepalen van de maximumsnelheid. Als deze informatie klopt, verwacht ik dat de minister zo snel mogelijk om de tafel gaat met Rotterdam. Het is fijn om lekker door te kunnen rijden, maar niet ten koste van de gezondheid van bewoners.”

Woensdag is in Rotterdam een rechtszaak over de kwestie. De gemeenteraad van Rotterdam nam eerder een motie van GroenLinks aan om de maximumsnelheid weer te verlagen. Ook Milieudefensie wil dat Schultz haar besluit terugdraait.