Nieuws/Binnenland
1045313
Binnenland

Ton aan zoon schenken?

Ik overweeg een bedrag van € 100.000 belastingvrij te schenken aan mijn zoon zodat hij zijn hypotheek daarmee deels kan aflossen. Voordat ik dit met hem ga bespreken wil ik graag weten wat de haken en ogen zijn.

Deze nieuwe regeling die 1 oktober is ingegaan loopt tot eind volgend jaar. U kunt de schenkingsvrijstelling benutten als de ontvanger het geld gebruikt voor het aflossen van de hypotheek, de aankoop van de woning of een verbouwing. Het moet dan steeds gaan om de eigen woning in box 1 van de inkomstenbelasting.

3 aandachtspunten

Het eerste waarop u moet letten, is of u in het verleden al de hoge eenmalige schenkingsvrijstelling heeft benut. Is dat het geval, dan komt de toen benutte vrijstelling in mindering op het bedrag dat u nu schenkt.

Een tweede belangrijk aandachtspunt is het type aflossing van de lopende hypotheek van uw zoon. Stel dat hij volledig een spaarhypotheek heeft, dan kan hij een belastingprobleem krijgen met het spaardeel waaruit hij aan het einde zou gaan aflossen. De schuld is straks een ton lager, maar hij spaart nog steeds voor volledige aflossing. Soms is dit nog op te lossen door de inleg te verlagen of de looptijd te verkorten, maar overleg in ieder geval met de bank.

Het derde aandachtspunt is de boeterente als uw zoon nu een relatief hoge rente betaalt. Bij meerdere banken is boetevrij aflossen mogelijk, maar wel onder bepaalde voorwaarden. Ook moet u kijken naar het werkelijk te behalen voordeel. Door gebruik van de vrijstelling te maken, bespaart u afgerond €9500 aan schenkbelasting. Stel dat uw zoon nu 5% rente betaalt en 42% belastingvoordeel heeft, dan bespaart hij dus 2,9% netto rente per jaar. De vraag is of een belegging van het geld op een andere wijze een hoger rendement zal opleveren. Denk dus goed na of u van deze mogelijkheid gebruik wilt maken.