Nieuws/Binnenland
1045314
Binnenland

Protest tegen vrijlating Volkert

De voormalig chauffeur van Pim Fortuyn, Hans Smolders, heeft aangekondigd een 'hele grote demonstratie' tegen de vrijlating van Volkert van der G. te zullen organiseren op 6 mei 2014.

Er zijn volgens Smolders genoeg redenen om de moordenaar, Volkert van der G., langer vast te houden. In een brief aan justitie schrijft hij dat grote onrust ontstaat als van der G. volgend jaar wordt vrijgelaten. Ook zou er een grote kans zijn dat hij in herhaling valt, aldus Smolders.

Een Facebook-pagina die de Tilburgse politicus vorige week heeft opgericht, telt inmiddels bijna duizend likes. Smolders beschouwt dat als duizend aanmeldingen voor de demonstratie op de dag dat Fortuyn werd vermoord. "En dat zonder dat ik er enige ruchtbaarheid aan heb gegeven."

Het OM maakt zichzelf volgens Smolders 'volstrekt ongeloofwaardig' als Van der G. vervroegd vrijkomt. "Het is voor rechters tijd hun wereldvreemde jassen uit te doen. Mensen begrijpen het niet meer. Er is een potentiële premier vermoord en dat wordt bijzonder licht bestraft."

Van der G. werd in 2002 veroordeeld tot 18 jaar celstraf voor de moord op Fortuyn. Hij komt hoogstwaarschijnlijk volgend jaar mei vrij. Hij heeft dan twee derde van zijn straf uitgezeten. Gevangenen die zich goed gedragen kunnen na die termijn onder voorwaarden vrijkomen.