Nieuws
1045316
Nieuws

Havenbaron Smits wordt bouwbaas

Hans Smits, tot eind dit jaar president-directeur van het Havenbedrijf Rotterdam, begint op 1 februari als voorzitter van de Raad van Bestuur van de Janssen de Jong groep. Smits was al voorzitter van de Raad van Commissarissen van het bouwconcern.

Ingenieur-bedrijfskundige Smits (1950) begon zijn loopbaan als ambtenaar, en klom op tot de functie van secretaris-generaal op het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Onder minister Hanja Maij-Weggen was hij verantwoordelijk voor de eerste plannen voor een 'tol- en spitsheffing' en de invoering van de OV-studentenkaart.

Bijlmerramp

In oktober 1992 zag hij als president-directeur van Schiphol een vliegtuig van El-Al neerstorten in de Amsterdamse Bijlmer. Na zes jaar bij de luchthaven verkaste Smits naar de Rabobank, sinds 2005 is hij de baas van het Rotterdams Havenbedrijf. Eerder dit jaar kondigde hij daar zijn vertrek aan.

Fors kleiner

De overstap naar Janssen de Jong is er een naar een fors kleiner bedrijf. De Rotterdamse haven zette vorig jaar €615 miljoen om, en de directe werkgelegenheid is er 90.000. Het Sonse bouwbedrijf telt 1300 medewerkers, en kende vorig jaar een omzet van €330 miljoen.

Smits wisselt stuivertje met Eric Krul, die het concern met korte tussenpozen sinds 1993 leidde. Krul neemt de zetel van Smits in de raad van commissarissen over.