Nieuws/Binnenland
1045323
Binnenland

Lichte baby door fijnstof

Vrouwen die tijdens de zwangerschap zijn blootgesteld aan fijnstof hebben een hogere kans op een baby met een laag geboortegewicht. Dat geldt zelfs voor concentraties beneden de huidige EU-richtlijnen. Dat blijkt uit een grote studie van onder andere de Universiteit Utrecht, gepubliceerd in The Lancet Respiratory Medicine.

Bij elke stijging van 5 microgram per kubieke meter aan fijnstof neemt het risico op een baby met een laag geboortegewicht (minder dan 2.500 g) met 18% toe, blijkt uit het onderzoek. Dit verband geldt ook voor concentraties ver onder de jaarlijkse luchtkwaliteitsnorm van de EU van 25 microgram per kubieke meter. Ook blijkt fijnstof de kans op een baby met een kleinere hoofdomtrek te verhogen. Dit laatste zou mogelijk de ontwikkeling van de hersenen beïnvloeden.

Kwaliteit

Volgens de onderzoekers is het aantal baby’s met een laag geboortegewicht substantieel te  verminderen door luchtvervuiling terug te dringen. ''Veel zwangere vrouwen in de wereld leven in gebieden met vergelijkbare of zelfs hogere concentraties luchtverontreiniging dan wij onderzochten'', zegt Ulrike Gehring, een van de hoofdonderzoekers, verbonden aan de Universiteit Utrecht. ''Dit is een duidelijke boodschap aan beleidsmakers om de kwaliteit van de lucht, die we allemaal inademen, te verbeteren''.