Nieuws
1045337
Nieuws

Kleine krimp omzet detailhandel

De detailhandel zag de omzet in september licht dalen. De winkels draaiden 0,7 procent minder omzet dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag bekend.

De prijzen stegen met 2,4 procent, terwijl het volume 3 procent kromp. Gemiddeld lag de omzet in de maanden juni, juli en augustus ruim 1 procent lager dan in dezelfde drie maanden in 2012.

De maand augustus kende in vergelijking met een jaar eerder een woensdag minder en een zaterdag meer. Dit resulteerde voor de gehele detailhandel in een positief koopdageffect van ongeveer 1 procent, aldus het statistiekbureau.

De krimp van de non-foodwinkels pakte in augustus lager uit dan in de voorgaande maanden. In vergelijking met augustus 2012 nam de omzet met ongeveer 2 procent af. De prijzen stegen met bijna 2 procent, het volume kromp met 3,7 procent.

Negatieve uitschieters waren de winkels in doe-het-zelfartikelen en consumentenelektronica. Winkels in bovenkleding en in artikelen voor woninginrichting kenden een lichte omzetdaling. De omzet van de drogisterijen, textielsupermarkten en de winkels in huishoudelijke artikelen kwam hoger uit dan een jaar geleden.

Winkels in voedings- en genotmiddelen boekten een omzetstijging van bijna 3 procent. De prijzen in deze branche stegen met 3,9 procent, het volume kromp met ruim 1 procent. Bij de supermarkten was de omzet 3,3 procent hoger dan een jaar eerder. Het volume kromp licht met 0,3 procent.

Postorderbedrijven en internetwinkels zagen hun omzet in augustus met ruim 6 procent stijgen. Dit is de kleinste toename van de omzet in de afgelopen zes maanden.