Nieuws/Buitenland
1045338797
Buitenland

Presidentskandidaat Joe Biden ontkent seksueel wangedrag

Joe Biden.

Joe Biden.

WASHINGTON - De Democratische presidentskandidaat Joe Biden heeft stelling genomen tegen beschuldigingen aan zijn adres over seksueel wangedrag. „Die zijn niet waar, die zijn nooit gebeurd”, zei Biden in een schriftelijke verklaring. Het is de eerste keer dat Biden publiekelijk reageert op de beschuldigingen.

Joe Biden.

Joe Biden.

De 77-jarige voormalige vicepresident van de VS wordt er door een ex-medewerkster van beschuldigd haar in 1993 in de Senaat tegen een muur te hebben gedrukt en te hebben betast. De vrouw, Tara Reade, werkte destijds voor onder anderen senator Biden. Ze heeft ruim een maand geleden de beschuldigingen geuit, maar volgens een aantal Amerikaanse media zijn er geen aanwijzingen gevonden die haar verhaal ondersteunen. Reade zou destijds al over het incident hebben geklaagd. Biden zei dat er in de archieven van de Senaat documenten over de vermeende incidenten zouden moeten zijn, als die hadden plaatsgevonden.

Biden zei wel te wensen dat de beschuldigingen van Reade goed worden onderzocht. „Vrouwen moeten waardig en met respect worden behandeld en niet het zwijgen worden opgelegd.” Biden wil het in november in de presidentsverkiezingen opnemen tegen de Republikeinse president Trump die herkozen hoopt te worden.