Nieuws/Binnenland
1045396
Binnenland

Hof behandelt 'Russische spionagezaak'

Het gerechtshof in Den Haag kijkt dinsdag of er nog onderzoek moet worden gedaan in een zaak die draait om spionage. De 61-jarige Raymond P. kreeg in april van dit jaar 12 jaar celstraf, omdat hij staatsgeheime informatie aan de Russische veiligheidsdienst SVR zou hebben verkocht. In juni behandelde het hof de zaak voor het eerst.

De rechtbank vond bewezen dat hij de gevoelige informatie jarenlang doorspeelde aan het Russische spionnenechtpaar Andreas en Heidrun Anschlag dat vanuit Duitsland opereerde. Alleen al tussen januari 2009 en augustus 2011 zou P. dat een spionnensalaris van ruim 72.000 euro hebben opgeleverd.

P. werd eerder in 2012 aangehouden op Schiphol. Hij ging op dienstreis naar Bangkok. In zijn brillenkoker zou hij een USB-stick hebben gehad, met vertrouwelijke informatie. Volgens het OM kampte hij al jarenlang met schulden en werd hij daarom door de Russen gerekruteerd.

Raymond P. zorgde in 2008 als ambassademedewerker van het consulaat in Hongkong voor een internationale rel. Hij zou zijn Koreaanse adoptiedochter hebben afgestaan aan de autoriteiten van Hongkong wegens ernstige opvoedingsproblemen. Hij werd daarna overgeplaatst.