Nieuws/Binnenland
1045573
Binnenland

Er valt nog genoeg te besparen

Wat U Raakt: Koopkrachtplaatje

We kunnen nog véél meer besparen, ik bedoel: wíj, gewone mensen. Zelf heb ik thuis overal zuinige led-lampen, die koffieclub van George Clooney hebben we opgezegd, want de goedkopere koffiecupjes van D.E. zijn prima en dure 0900-nummers van bedrijven en instellingen worden omzeild door de goedkope variant te kiezen. We móeten wel, want Rutte en zijn inhalige overheid besparen hun miljarden door ons nóg meer te laten betalen, waar we vervolgens nóg minder voor terug krijgen. Mail mij uw kniptips!

Van mijn redactiecollega hoorde ik dat zij in een regenachtig weekeinde haar financiën eens even op een rijtje had gezet. Overgestapt naar een goedkopere energieleverancier en bij verschillende verzekeringsbedrijven offertes aangevraagd. Scheelde, alles bij elkaar, op jaarbasis zomaar twééduizend euro, even mooi bespaard in deze dure tijd!

Bij ons thuis worden in de weekeinden altijd de aanbiedingenfolders van de verschillende supermarkten en warenhuizen doorgenomen. Wat dat scheelt!

Van het thuisfront hoor ik dat de dagelijkse boodschappen op de versmarkt vaak goedkoper zijn dan in de buurtsuper. Van de week hadden we verse makreel, twee enorm lekkere vissen die we ruggelings in de oven schoven met wat olijfolie en citroensap: jamjam voor 1,20 euro! Ook groenten en fruit zijn op de markt vaak voordelig.

Op de pc valt nog best flink te besparen. Zo gebruik ik voor het afdrukken van uw emails, via de optie 'snel printen', alleen zwarte inkt uit m'n klooncartridge.

Onze centrale verwarming gaat een uur voordat wij de deur uit gaan al op 14 graden, net als 's nachts. Omdat het kabinet alleen overeind kon blijven door ook de belasting op drinkwater te verhogen - ze weten in Den Haag van gekkigheid niet meer wat ze moeten verzinnen om ons nog verder te plukken - hebben we nu ook maar zo'n zuinige douchekop gekocht. Op het toilet spoelden we kleine boodschappen al door met een spaarknop. Het állergoedkoopst douche ik nog in mijn sportclub. De afvoerpijp van mijn dakgoten hebben we aangesloten op een regenton naast het huis: gratis hemelwater voor de tuin.

De wasdroger, grote energieslurper, gebruiken we nog slechts in dringende gevallen en van elektrische apparaten die alleen een standby-knop hebben, zoals de tv, trekken we voor we gaan slapen de stekker uit het stopcontact.

Er valt nog genoeg te besparen. In de bezuinigingsgids van de Consumentenbond vond ik een hele lijst van 'gewone' telefoonnummers van instellingen die alleen hun 0900-nummer publiceren, inclusief nota bene de landelijke politie, die wil dat we 0900 8844 bellen, maar die je evengoed goedkoop kunt bereiken via 0343 578 844. Besparen is een leerproces. Hoe pakt u thuis de crisis aan? Mail mij uw bezuinigingstips naar waturaakt@telegraaf.nl!