Nieuws/Buitenland
1045748
Buitenland

Monstercycloon trekt spoor van vernieling

Een massale evacuatie in India voorafgaand aan de zwaarste storm in 14 jaar heeft het leven gered van duizenden mensen. Wel trok cycloon Phailin in het land een spoor van vernieling waardoor een miljoen mensen dakloos zijn geworden. Volgens de autoriteiten in de oostelijke deelstaat Odisha zijn zeker 23 mensen omgekomen door het noodweer, veelal door omvallende bomen voordat de cycloon aan land kwam.

De autoriteiten waarschuwden dagen van te voren al voor Phailin. De vakantie van ambtenaren vanwege een populair religieus festival was geannuleerd zodat ze konden helpen met de evacuatie van bijna een miljoen mensen. Zij brachten de nacht door in opvangcentra in plaats van in hun eigen huis. Daardoor zijn veel levens gespaard gebleven. Volgens hulporganisaties zijn 235.000 lemen- en rietenwoningen van voornamelijk arme vissers en boeren vernietigd door de storm.

Het lage aantal slachtoffers staat in schril contract met de laatste grote cycloon in Odisha. Daarbij kwamen in 1999 ongeveer 10.000 mensen om. In de loop der jaren hebben organisaties als het Rode Kruis duizenden vrijwilligers in de cycloongevoelige regio gestationeerd, die niet alleen getraind zijn in het verlenen van eerste hulp, maar ook in het helpen bij evacuaties.

Hulporganisatie Plan International liet weten bezorgd te zijn over de gezondheid van de mensen in de opvangcentra. ,,Ze kunnen niet heel lang in de overvolle opvangcentra blijven, want er zullen zich sanitaire problemen voordoen met de verspreiding van ziekten zoals diarree en dysenterie, met name onder jonge kinderen, als gevolg."

Phailin bereikte de oostkust zaterdag even voor 19.30 uur (Nederlandse tijd) bij de plaats Gopalpur en liet een spoor van vernieling achter met windsnelheden van 200 kilometer per uur. Zondagochtend trok de cycloon verder landinwaarts en zwakte de storm af.