Nieuws/Binnenland
1045762
Binnenland

Elf plakken voor judoploeg

De Nederlandse judoploeg heeft bij de European Open in Minsk een rijke oogst aan medailles binnengehaald. Oranje keerde terug uit Wit-Rusland met liefst 11 'plakken', waarvan drie keer goud, een keer zilver en zeven keer brons.

Birgit Ente (-52 kg), Juul Franssen (-57 kg) en Noël van 't End (-90 kg) pakten de titel in hun gewichtsklasse. Voor de drie judoka's was het de eerste triomf in het wereldbekercircuit. Guusje Steenhuis behaalde zilver in de categorie tot 78 kilogram.

Het brons in de klasse tot 57 kilogram ging naar Carla Grol, nadat ze in de halve finales van Franssen had verloren. Antoinette Hennink (-63 kg), Esther Stam (-70 kg), Iris Lemmen (-78 kg), Martine Demkes (-78 kg), Janine Penders (+ 78 kg) en Pascal Scherrenberg (+ 100 kg) eindigden eveneens op de gedeelde derde plaats.

Ente had al wel zeven medailles op haar naam staan bij andere internationale toernooien. De 25-jarige Noord-Hollandse deed in de klasse tot 48 kilogram mee aan Londen 2012. In het olympisch toernooi werd ze in de eerste ronde uitgeschakeld. Sinds begin dit jaar komt Ente uit in de klasse tot 52 kilogram.

In de finale versloeg ze zaterdag de Oekraïense Marija Boejok. „Ook ik kan goud winnen!”, jubelde Ente op Twitter. „Ik ben mega blij met mijn overwinning hier in Minsk.”

Franssen troefde in de finale Loredana Ohai uit Roemenië af. „De schoonheidsprijs heb ik er niet mee gewonnen. Maar wat maakt het uit”, liet de 23-jarige Limburgse via Twitter opgetogen weten.

Franssen behaalde in 2010 al eens zilver en brons bij een wereldbekertoernooi. In hetzelfde jaar was de Europees jeugdkampioene ook lid van de Nederlandse vrouwenploeg die in Turkije WK-goud veroverde in het landentoernooi.

Van 't End veroverde eerder dit jaar bij het European Open in Tallinn brons. Hij versloeg zondag in de finale in Minsk de Litouwer Karolis Bauza.