Nieuws/Binnenland
1045766
Binnenland

Rutte bezoekt Patriot-missie

Premier Mark Rutte bezocht vandaag samen met de Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp, de Nederlandse militairen in het Turkse Adana. Twee Patriot-eenheden van in totaal 250 man beschermen de stad en haar bevolking tegen aanvallen met ballistische raketten uit Syrië.

De inzet van de Patriots begon in januari en duurt een jaar. Er is nog geen besluit genomen over verlenging van de missie, maar Rutte kan zich voorstellen dat de NAVO daarom gaat vragen. Het kabinet zal pas daarover beslissen als een verzoek binnenkomt. ,,We zouden dat dan heel goed moeten plannen, want er wordt wel erg veel van de militairen gevraagd", aldus de premier tegen de NOS.

Aan het begin van zijn bezoek werd de premier in een telefoongesprek welkom geheten door de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan. Rutte kreeg daarna een rondleiding van commandant Erik Abma en bezocht het commando-centrum, een Patriot-vuureenheid en de herstelplaats. Verder voerde hij veel gesprekken met militairen.

Volgens hem zegt het ,,iets over de kwaliteit van de Nederlandse krijgsmacht dat we hier zijn''. Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten zijn de enige NAVO-lidstaten die over dit type geavanceerde Patriot-raketten beschikt en deze beschermingstaak op zich kan nemen, aldus de premier. Hij vindt het dan ook ,,heel logisch'' dat aan ons land is gevraagd om de Patriots te sturen. ,,Bondgenootschappelijke solidariteit is geen abstract begrip, maar werkt in de praktijk voor twee miljoen mensen in Adana."

De premier ging ook in op de Nobelprijs voor de Vrede die de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) vrijdag kreeg. Het kabinet heeft de Den Haag gevestigde organisatie geld, logistieke hulp en mensen aangeboden om te helpen bij de ontmanteling van het chemische wapenarsenaal in Syrië. De Nobelprijs is ,,een opsteker'' voor de OPCW bij deze lastige klus, aldus Rutte.