Nieuws/Buitenland
1045769
Buitenland

Doden bij reeks aanslagen Irak

Bij een reeks bomaanslagen in Irak zijn zondag zeker tien mensen omgekomen. Dat hebben politie en medische bronnen gemeld.

In totaal zijn 11 bommen van afstand tot ontploffing gebracht in provincies met overwegend sjiitische moslims. De meeste slachtoffers vielen in de stad Hilla, 100 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Bagdad. Daar kwamen vijf mensen om door twee autobommen die vlak na elkaar afgingen. In de stad Kut werden twee mensen gedood en raakten 31 mensen gewond door vier autobommen, waarvan er een dichtbij een basisschool tot ontploffing kwam. De andere drie doden vielen in Bagdad en Samawa.

Het is nog onduidelijk wie er achter de aanslagen zit. Het geweld in Irak is opgelaaid na het uitbreken van de oorlog in buurland Syrië. In het hele land zijn dit jaar al zeker 6000 mensen omgekomen.

In de stad Baquba zijn folders, die ondertekend zijn door de Iraakse tak van al-Qaeda, uitgedeeld waarin staat dat bewoners hun kinderen niet naar school moeten sturen, omdat ze anders zullen worden gedood. Vorige week reed een zelfmoordterrorist een vrachtwagen vol met explosieven het speelplein van een basisschool op. Daarbij kwamen 14 kinderen en het schoolhoofd om het leven.