Nieuws/Buitenland
1045797
Buitenland

Tientallen Indiase pelgrims dood in gedrang

Zeker 89 pelgrims, onder wie vrouwen en kinderen, zijn zondag omgekomen toen paniek uitbrak bij een hindoetempel in het district Datia in de centrale deelstaat Madhya Pradesh. De meeste slachtoffers vielen in het gedrang. Anderen verdronken in een rivier, meldden Indiase media.

Zo'n 50.000 bedevaartsgangers hadden zich bij de Ratangarh-tempel verzameld voor een religieus festival toen de paniek uitbrak. Het drama gebeurde bij een brug over de rivier de Sindh die naar de tempel leidt. Sommige slachtoffers vielen in de rivier. Volgens de lokale autoriteiten brak paniek uit op de brug toen het gerucht de ronde deed dat de oeververbinding zou instorten.

Volgens de politie kan het dodental nog oplopen. Meer dan 100 mensen zijn gewond geraakt.

De hulpverlening werd gehinderd door grote verkeersopstoppingen van en naar de tempel. Boze mensen gooiden stenen naar de politie.

India is geregeld het toneel van dergelijke ongelukken. Alleen al dit jaar kwamen tientallen mensen om het leven door uitbraken van paniek. In 2011 stierven meer dan 100 mensen tijdens een festival in de zuidelijke staat Kerala. In 2008 kwamen meer dan 220 mensen om door toen paniek uitbrak bij de Chamunda Devi-tempel in Jodhpur in het noordwesten van het land.