Nieuws
1045801
Nieuws

Hoe kiest u voor goed hypotheekadvies?

Sinds begin dit jaar geldt het provisieverbod voor advies bij ingewikkelde financiële producten. Daardoor betaalt u apart voor advies en wordt de prijs van zo’n gesprek duidelijker. Adviseurs doen hard hun best consumenten te verleiden met lage tarieven. Deze concurrentie is vooral duidelijk bij hypotheken. Het goedkoopste advies is niet altijd het beste, maar als het even kan wilt u natuurlijk niet te veel betalen.

De bekendste adviseurs vragen voor een nieuwe hypotheek tussen de 2000 en 3000 euro voor hypotheekadvies. Dit lijkt veel, maar in de oude situatie betaalde u soms wel meer via een provisie in de hypotheek. Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) is er een goede kans dat advies goedkoper wordt door het provisieverbod, omdat het kan leiden tot duidelijke prijzen en toenemende concurrentie.

Een kennismaking met een financieel adviseur is echter in alle gevallen gratis. U kunt dan direct een offerte vragen voor volgende gesprekken. Het is verstandig om meerdere offertes te vragen bij diverse adviseurs en te zoeken naar lage prijzen via vergelijkingssites.

Online voorbereiden

Het handige van apart betalen voor advies en product is dat u nu voor minder advies ook daadwerkelijk minder betaalt. Vooral mensen die veel van hypotheken weten, kunnen zo besparen op hypotheekadvies. Zo kunt u bij de Rabobank (naast aanbieder ook adviseur) 450 euro korting krijgen als u zich vooraf online voorbereidt en alvast alle belangrijke documenten stuurt. Zo zijn er ook minder adviesgesprekken nodig.

Hecht u niet zo veel waarde aan een adviseur die u in de ogen kunt kijken? Dan kunt u ook hierop besparen. Bij online adviseur eyeOpen.nl betaalt u in totaal 850 euro voor advies bij een nieuwe hypotheek. U vult zelf de belangrijke gegevens in en kiest vervolgens via enkele rekenmodellen uw hypotheek. Volgens Eyeopen kan dit allemaal in twintig minuten tijd. Afsluitend is er een telefoongesprek met een werknemer van Eyeopen.

'Execution only'

Nog minder betalen kan door een hypotheek af te sluiten zonder advies vooraf. Dit heet ’execution only’ en kan bij ABN Amro, MoneYou en Bank of Scotland. U hoeft alleen een toets van ongeveer twintig vragen te maken om aan te tonen dat u genoeg van hypotheken weet om er zelfstandig één af te sluiten. Dit scheelt geld, want u betaalt alleen afsluitkosten die varieren van 850 euro bij ABN Amro tot 300 euro bij de andere banken. U neemt wel een risico door deze grote beslissing zelf te nemen. Wellicht kan een adviseur u meer geld besparen door een voordelige hypotheek te regelen.

Of goedkoop advies ook het beste advies is, valt te bezien. Veel adviseurs hebben een beperkt aantal hypotheken in hun schappen liggen. Advies voor een nieuwe hypotheek is (offline) het goedkoopst bij de Rabobank, maar daar adviseren ze u alleen over Rabo-hypotheken. Ook ABN Amro en ING presenteren alleen hun eigen hypotheken.

Informeer naar rentepercentages

Als u keuze wilt tussen meerdere banken via een tussenpersoon kost advies meer, maar misschien vindt u daardoor een hypotheek die beter op u is afgestemd of kan de adviseur een lagere hypotheekrente regelen. Dan heeft u de kosten van onafhankelijk advies al snel terugverdiend. U kunt tijdens een kennismakingsgesprek vragen naar de rente die deze hypotheekadviseur waarschijnlijk voor u kan regelen.

Standaard tarief voor advies bij een nieuwe hypotheek: - eyeOpen (online) 850 euro - Rabobank 1500 euro (1200 euro voor starters) - ABN Amro 2100 euro (1750 euro voor starters)- ING 2100 euro - SNS Bank 2195 euro (1900 euro voor starters) - Vereniging Eigen Huis 2900 euro (2700 euro voor starters) - De Hypotheekshop 2849 euro - De Hypotheker 2990 euro

Hier is een vergelijking te vinden van de tarieven van andere hypotheekadviseurs