Nieuws/Binnenland
1045802
Binnenland

Rabobank verlaagt beloning eigen voorbereiding bij hypotheekadvies

De Rabobank heeft prijzen van hypotheekadvies aangepast omdat het van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) moest stoppen met 'no-cure, no-pay' advies. Voor normale klanten wordt hypotheekadvies nog iets goedkoper, voor mensen die veel zelf doen juist iets duurder.

Sinds in januari het provisieverbod van kracht werd, moeten consumenten los van hun hypotheek advieskosten betalen. Voorheen zaten die vaak in een hypotheek verwerkt via afsluitprovisie. Nu dat niet meer mag hebben adviseurs allemaal tarieven bekend gemaakt voor de kosten van een hypotheekadvies. Rabobank, naast aanbieder ook populair adviseur, kwam eind vorig jaar met een adviesmodel waar klanten alleen hoefden te betalen als het advies ook leidde tot het afsluiten van een hypotheek. Toezichthouder AFM stond dit niet toe, omdat het provisieverbod kosten van product en advies juist moet splitsen.

De Rabobank heeft zijn adviesmodel nu aangepast en vanaf 17 juni zijn daardoor nieuwe tarieven van kracht. Nu betalen mensen voor een hypotheekadvies en afsluitkosten samen 1500 euro (1200 euro voor starters). Dit was de eerste helft van dit jaar nog 1750 euro (1450 euro voor starters).

 

Voorbereiding loont minder

Rabobank bood vanaf begin dit jaar als een van de weinig adviseurs een flinke korting voor mensen die via de website al een voorbereidingsprogramma volgden en belangrijke gegevens en documenten zo al naar de bank stuurden. Klanten (starter en doorstromer) konden 600 euro korting krijgen.

Dat verschil wordt minder, omdat er volgens de bank minder tijdwinst te boeken valt tijdens het adviestraject. In het nieuwe adviesmodel leveren eigen voorbereidingen nog maar 450 euro korting op. Advies en afsluitkosten bij eigen voorbereiding kost nu 1050 euro (750 euro voor starters).