Nieuws/Binnenland
1045827
Binnenland

CPB rekent akkoord begroting door

Het Centraal Planbureau (CPB) zal het akkoord tussen kabinet en D66, ChristenUnie en SGP over de begroting doorrekenen. Dat zei minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zondag.

Volgens de bewindsman is vrijdagavond, toen het akkoord over het budget van 2014 werd bereikt, al aan het CPB gevraagd om het pakket door te rekenen. Een snelle doorrekening kan er de komende week al zijn als de Tweede Kamer over akkoord debatteert. Als in de doorrekening ook de gevolgen voor economie, groei en banen moet worden meegenomen duurt het iets langer, aldus de minister.

Het CDA en GroenLinks hebben om een doorrekening van het begrotingsakkoord gevraagd voor de Algemene Financiële Beschouwingen die voor woensdag en donderdag gepland staan. Mogelijk wordt woensdag eerst over het akkoord gedebatteerd.

Beide partijen willen weten hoe hard de afspraken zijn uit het akkoord. Daarin staat dat de „ambitie” is dat de werkgelegenheid stijgt met 50.000 banen. Volgens Dijsselbloem gaat het om werkgelegenheid voor de middellange termijn, een periode van 10 tot 15 jaar. „Het blijven ambities”, voegde hij eraan toe.