Nieuws/Buitenland
1045830
Buitenland

'Grootste banken wel veilig te ontmantelen'

Amerikaanse autoriteiten kunnen de grootste banken ter wereld op een veilige manier ontmantelen mochten ze omvallen. Dat zeiden Art Murton van de Amerikaanse Federal Deposit Insurance Corp (FDIC) en vicepresident van de Britse centrale bank Paul Tucker zaterdagavond tijdens een bijeenkomst van het Institute of International Finance. De FDIC is het garantiefonds voor spaartegoeden in de VS.

De FDIC kreeg dankzij de zogeheten Dodd-Frank Act uit 2010 de macht om financiële instellingen over te nemen in het geval verwacht wordt dat een instituut niet failliet kan gaan zonder schade aan het financiële systeem. De toezichthouder heeft hier nog geen gebruik van gemaakt, maar overlegt er wel regelmatig met banken over. Binnenkort publiceert de FDIC documenten over de manier waarop zo'n overname werkt.

Verscheidene politici en bankiers willen dat duidelijk gemaakt wordt dat grote banken niet langer gered hoeven worden en dat instituten niet langer 'too big to fail' zijn. „Er zal geen vertrouwen in banken zijn als mensen het gevoel hebben dat we onze verliezen afwentelen op de maatschappij en niet thuisgeven als het mis gaat”, aldus bestuursvoorzitter Anshu Jain van Deutsche Bank. „Het verschijnsel too big to fail moet worden aangepakt en dat kunnen banken niet alleen. We hebben toezichthouders nodig om een oplossing te vinden in de complexe juridische structuur.”

De Dodd-Frank Act verplicht banken scenario's op te stellen waarin ze aangeven hoe ze op een veilige manier failliet denken te kunnen gaan, dus zonder schade aan het financiële systeem. Deze scenario's worden 'levende testamenten' genoemd. Wanneer de FDIC en de Federal Reserve niet tevreden zijn over deze scenario's dan kunnen ze banken dwingen tot een herstructurering of de verkoop van onderdelen. Een aantal grote banken, waaronder JPMorgan Chase en Goldman Sachs, dienden hun aangepaste plannen eerder deze maand in.