Nieuws/Binnenland
1045831
Binnenland

Eindhoven wint cruiser-klasse van solarrace

Solar Team Eindhoven heeft bij de World Solar Challenge de cruiser-klasse gewonnen, de categorie voor gezinsauto's op zonne-energie. Het team liet concurrenten uit Duitsland en Australië achter zich in het totaalklassement, dat wordt bepaald door tijdsduur, bijladen van het elektrische net, het aantal inzittenden en een jurybeoordeling.

Het Eindhovense team was het door het dolle heen. „Wij zijn heel erg blij en trots met het winnen van de race”, liet teammanager Lex Hoefsloot vanuit Australië weten. De overwinning komt na „anderhalf jaar keihard werken” zei Hoefsloot.

Zondagavond (lokale tijd) was de buit binnen voor de Eindhovense studenten. Op het vlak van comfort, gebruiksgemak, geïntegreerde innovaties, de kofferbakruimte en fileparkeren scoorde het team met zonneauto 'Stella' hoge jurypunten, genoeg voor de eindoverwinning. Volgens Hoefsloot was de spanning vlak voor de winnaars bekend werden gemaakt „om te snijden”.

Organiserend directeur Chris Selwood van de Solar Challenge feliciteerde het team zondag „met deze innovatie, praktisch design en een vooruitziende blik, op het gebied van zonneauto's in de toekomst”.

Volgens Hoefsloot heeft zijn team met de Stella een nieuwe standaard neergezet en bewezen dat 's werelds eerste gezinsauto op zonne-energie realiteit is. „Vijf jaar geleden had ik zelf nog niet geloofd dat het kon. Maar dit is de toekomst”, zei Hoefsloot.

Het Eindhovense team zal bij terugkeer in Nederland een ronde maken door het land en de zonne-auto op onder meer scholen laten zien. Daarmee willen de studenten ook scholieren laten zien dat techniek „gaaf” is en ze zo verleiden om een technische studie te kiezen, aldus Hoefsloot.

De Stella was niet de enige Nederlandse winnaar van de Solar Challenge. Eerder deze week ging het team van de TU Delft met de Nuna 7 als eerste over de streep in de challenger-klasse waarin het alleen draaide om snelheid. Het studententeam van de Universiteit Twente werd derde.