Nieuws/Buitenland
1045837
Buitenland

'Honderdduizenden slaven in Europa'

In de Europese Unie leven ongeveer 880.000 mensen als slaven. Meer dan een kwart van hen wordt seksueel uitgebuit. Dat blijkt uit cijfers van het Europees Parlement waarover het Duitse weekblad Der Spiegel zondag berichtte.

De georganiseerde misdaad verdient met de mensenhandel jaarlijks ongeveer 25 miljard euro. Het rapport is gemaakt door de CRIM-commissie van het Europees Parlement. Die doet onderzoek naar georganiseerde misdaad, witwaspraktijken en corruptie in Europa.

Een „ernstige bedreiging” vormt volgens de onderzoekers de welig tierende corruptie binnen de EU. Alleen al in de publieke sector zijn miljoenen gevallen geregistreerd, aldus Der Spiegel. De totale schade zou 120 miljard euro per jaar zijn.

In Europa zijn in totaal 3600 internationale criminele organisaties actief volgens het rapport. Behalve de mensenhandel brengen ook de handel in organen en wilde dieren miljarden in het laatje. De totale schade door cybercriminaliteit bedraagt zelfs 290 miljard euro.

Om de 'gigantische problemen' onder controle te krijgen heeft de commissie vier eisen geformuleerd. Zo moeten Europese belastingparadijzen worden opgedoekt. Veroordeelden van witwaspraktijken of corruptie mogen voor een periode van vijf jaar geen taken voor de overheid doen.

Om de corruptie verder te bestrijden, pleiten de onderzoekers voor wettelijke bescherming van klokkenluiders binnen de EU. Wie wanpraktijken van overheden of het bedrijfsleven aankaart, mag niet vervolgd worden, stelt de commissie. Ook moeten politie en justitie van de EU-landen gaan samenwerken en moet het kopen van stemmen strafbaar worden gesteld.

Het Europees Parlement spreekt later in oktober over het rapport.