Nieuws/Binnenland
1045845
Binnenland

Stadhuis Rotterdam ruimt relatiegeschenken op

Opnieuw gaan in Rotterdam via een internetveiling relatiegeschenken van over de hele wereld de deur uit. De variatie is opnieuw groot: van pennen en boeken tot een hoofddeksel en schilderij van de skyline van Rotterdam.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb geeft maandag om 11.00 uur het startsein van de veiling van de relatiegeschenken die wethouders en hijzelf kregen van gasten die op bezoek kwamen en op werkreizen die ze maakten. De veiling sluit 2 weken later op maandag 28 oktober. De objecten zijn vaak uniek omdat ze meestal zijn gemaakt om als relatiegeschenk te geven. De totale collectie bestaat uit bijna 3000 objecten. Deze keer gaan er 70 onder de hamer.

Dat het om bijzondere stukken gaat, weten inmiddels ook mensen buiten Rotterdam. De veiling heeft om die reden zijn aantrekkingskracht bij niet-Rotterdammers. „Iedereen kan meedoen. Vorig jaar hadden we bijvoorbeeld iemand uit Maastricht en een geïnteresseerde uit Groningen. De Groningse verzamelde thee en vond het daarom leuk om toen op de theedoos te bieden die we veilden”, weet een woordvoerder van de gemeente.

Deze keer wordt er bijvoorbeeld een presse papier met een shilling uit Oostenrijk geveild. Daarnaast een aantal karaffen, munten en penningen, maar ook gewoon petjes en t-shirts. Het meest populair zijn de pennen. „In de verhalen achter de geschenken zijn mensen vaak niet in geïnteresseerd. Ze vertellen vooral hun eigen verhaal”, aldus de woordvoerder.

Het startbod van de geschenken ligt tussen de 5 en 60 euro, zodat zoveel mogelijk mensen kunnen meedoen. De opbrengst gaat naar het Fonds Bijzondere Noden Rotterdam. Dit fonds helpt Rotterdammers via de hulpverlening die door bijzondere omstandigheden in acute financiële problemen zijn gekomen. De andere twee veilingen brachten in totaal 16.000 euro op.