Nieuws/Buitenland
1045852
Buitenland

Karzai en Kerry toch 'eens' over troepen

De Afghaanse president Hamid Karzai en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zijn het onderling eens geworden over een Amerikaanse troepenmacht in Afghanistan na 2014. Ze maakten dat bekend na twee dagen onderhandelen in de Afghaanse hoofdstad Kabul en eerdere berichten dat er geen overeenstemming was bereikt.

In het plan is tegemoet gekomen aan de eis van de VS dat Amerikaanse militairen immuniteit hebben. Maar of dat wordt goedgekeurd hangt af van de stammenleiders in Afghanistan. Zij moeten zich erover uitspreken. Volgens de plannen blijven „wat troepen” van de VS in Afghanistan na 2014.

Kerry benadrukte dat het voor de Amerikanen een voorwaarde is dat Amerikanen die in Afghanistan de wet overtreden in de VS worden berecht. „Als de kwestie niet kan worden opgelost, dan is een akkoord tussen Afghanistan en de VS helaas niet mogelijk”, aldus de minister.

Dat zou betekenen dat de Amerikanen zich geheel terugtrekken uit Afghanistan. Dat gebeurde eerder in Irak. Ook daar was de immuniteit van het Amerikaanse leger een van de punten waarover geen kon worden bereikt.

Volgens Karzai zijn met Kerry afspraken gemaakt over de Afghaanse soevereniteit, onder meer over de Amerikaanse wens om zelfstandig antiterreuroperaties in Afghanistan uit te voeren. Karzai liet weten dat de arrestatie van de belangrijke Talibancommandant Latif Mehsud in Pakistan een voorbeeld is van een operatie die hij in Afghanistan niet wil.