Nieuws/Binnenland
1045869
Binnenland

CDA en GroenLinks willen doorrekening CPB

CDA en GroenLinks willen een doorrekening van het begrotingsakkoord door het Centraal Planbureau (CPB) voorafgaand aan de Algemene Financiële Beschouwingen volgende week in de Tweede Kamer.

De doorrekening moet inzicht bieden in de gevolgen van het akkoord voor koopkracht en werkgelegenheid, aldus Eddy van Hijum (CDA) en Jesse Klaver (GroenLinks) zaterdag. Volgens hen is een doorrekening op zijn plaats omdat door het akkoord afspraken uit het regeerakkoord worden gewijzigd.

In het akkoord tussen kabinet en D66, SGP en ChristenUnie staat dat de „ambitie” van het akkoord is dat de werkgelegenheid stijgt met 50.000 banen. CDA en GroenLinks willen weten hoe hard de afspraken zijn.

D66-leider Alexander Pechtold zei zaterdag in Nieuwsuur te kunnen leven met de wens van beide partijen. „Ik vind het goed als die CPB-cijfers er komen”. Als de doorrekening er voor woensdag moet zijn, dan zal het volgens hem „hooguit voor het eerste jaar zijn en zie je de langere termijn niet”.

De Algemene Financiële Beschouwingen zijn door de onderhandelingen over de begroting van 2014 al twee keer uitgesteld. Het jaarlijkse debat over de financiële plannen van het kabinet staat nu gepland voor woensdag en donderdag.

CDA en GroenLinks hebben beide ook enige tijd met het kabinet onderhandeld over de begroting. Het CDA stapte op 3 oktober uit het overleg omdat het kabinet te weinig zou bieden op het gebied van werkgelegenheid en lastenverlichting. GroenLinks haakte woensdag af onder meer omdat ze tegen de bezuiniging van 6 miljard is.