Nieuws/Buitenland
1045870
Buitenland

Geen akkoord Afghanistan en VS

Gesprekken tussen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en president Hamid Karzai van Afghanistan hebben niet geleid tot een akkoord over het terugtrekken van Amerikaanse militairen uit Afghanistan.

Kerry zei zaterdag dat de twee de grootste obstakels uit de weg hadden geruimd, maar het niet eens konden worden over immuniteit voor Amerikaanse militairen. Het is daardoor niet zeker welke en hoeveel Amerikanen er in Afghanistan achterblijven als de gevechtseenheden van de Verenigde Staten in 2014 het land verlaten. Het parlement van de Verenigde Staten wil aan het eind van de maand een plan hebben.

De Amerikaanse politicus vloog vrijdag plotseling naar Afghanistan om de gesprekken met Karzai te voeren. Karzai zei hoopvol te zijn dat er een akkoord kon worden bereikt, maar heeft daarbij geen haast. In april vinden er presidentsverkiezingen plaats waarna de Amerikanen met het nieuwe staatshoofd zouden kunnen onderhandelen.

Er zijn twee grote punten waarop de Amerikanen de overeenkomst willen baseren. Dat zijn de mogelijkheid tot het voeren van antiterreuroperaties in Afghanistan en de Amerikaanse weigering om garant te staan voor de veiligheid van Afghanistan in het geval van een inval. De Amerikanen willen niet in gevecht raken met hun bondgenoot Pakistan.

Als de Amerikanen geen akkoord bereiken, worden alle eenheden teruggetrokken uit Afghanistan. Die „zero option” voltrok zich in 2011 in Irak, waarna de VS geen grip meer had op terreurorganisaties in dat land. Ook daar liepen de onderhandelingen spaak op de immuniteit van het Amerikaanse leger.