Nieuws/Binnenland
1045872
Binnenland

Geen asbest bij woningen Hardinxveld na brand

Bij een grote brand in een leegstaande loods in Hardinxveld-Giessendam is zaterdag zeer waarschijnlijk asbest vrijgekomen. Maar deze heeft zich niet verspreid over een nabijgelegen woonwijk. Ook sportterreinen in de buurt zijn vrij gebleven van het spul. Dat meldde de brandweer.

Volgens een woordvoerder is eventueel vrijgekomen asbest alleen aanwezig op het terrein van de loods aan de Giessenzoom, waar de brand omstreeks 16.00 uur begon. Het terrein ligt in een industriegebied.

Rond 18.00 uur werd het sein brand meester gegeven. Het treinverkeer tussen Gorinchem en Hardinxveld-Giessendam, dat was stilgelegd, werd toen weer hervat. De politie gaat ervan uit dat de brand is aangestoken en doet onderzoek.

Mensen hadden gemeld dat er wit spul in hun tuin ligt. Volgens de brandweer gaat het daarbij echter om 'normale' resten die bij een brand vrijkomen en dalen zwaardere asbestschilfers in de buurt van de brand neer. Daardoor waren verdere maatregelen niet nodig. De gemeente verspreidt een brief onder de bewoners om hen te informeren over de gebeurtenissen.

De brandweer raadde mensen aan uit de rook te blijven en omwonenden onder de rook van de brand werd gevraagd deuren en ramen gesloten te houden. De omgeving werd afgezet.

Volgens de brandweer is het voor 99 procent zeker dat er asbest zat in het dak van de loods (100 bij 50 meter groot), waarin vroeger een tegelhandel was gevestigd.